Achtergrond uit het plafond
- Bart Vanbilloen
- 11 okt 2017
- 6 minuten om te lezen
Zoals zoveel mensen gebruiken (misbruiken) wij onze woonkamer regelmatig als fotostudio. Dat betekent dat voor elke fotosessie achtergrond en flitsers geplaatst moeten worden, en zo snel mogelijk daarna moet alles weer worden weggehaald. In de praktijk weerhoudt dat je er nog wel eens van om te gaan fotograferen, want 'het is zo'n gedoe om alles neer te zetten, en later weer weg te halen'. En dat is jammer.
Bovendien maken we in de oude situatie gebruik van statieven voor het achtergrond systeem en voor de flitsers. Juist met dieren (waarbij je dus laag bij de grond fotografeert) betekende dat dat al snel de poten van de statieven in beeld kwamen. Vaak had je net een goede foto van een spontane actie van het dier, maar werd deze weer verpest door de statieven in de achtergrond.

Irritant: de achtergrond is te smal en de statieven zijn in beeld. Dat moet anders.
We hebben recent besloten om onze woonkamer op te laten knappen. Wij wonen in een huis wat rond de tweede wereldoorlog gebouwd is. Houten vloeren met draagbalken en planken vloeren, en nog geen beton dus. Op de vloerbalken is door de vorige bewoner een verlaagd plafond o.b.v. gipsplaten gemaakt, maar er zijn een aantal problemen met het elektrische systeem wat er achter verborgen zit. Omdat we ook een andere verdeling qua lichtpunten willen hebben, hebben we besloten de gipsplaten te verwijderen, nieuwe bekabeling aan te laten leggen en dan weer nieuwe gipsplaten erop te bevestigen.
Dit blog maakt deel uit van de facebook groep 'Studio fotografie hulp'.
Een ideaal moment om een wat meer 'permanente' oplossing voor de studio voorzieningen te vinden dus.
Meestal gaan vrouwen 'er dwars voorliggen' als er wat technisch aan de woonkamer gesleuteld moet worden. Maar het merendeel van de foto's die we maken, zijn bestemd voor gebruik in de boeken die mijn vriendin schrijft en de presentaties die zij geeft. Dat betekent dat ze er een zeker belang bij heeft als er goed gefotografeerd kan worden....
Als eerste heb ik een deel van het plafond gesloopt. Gipsplaten weg, en de betimmering en isolatie die er achter zat ook. Daardoor ontstond er een ruimte, die zoveel mogelijk verzonken is in het plafond. Op de tweede foto is de onderkant van de vloer van de eerste verdieping zichtbaar geworden. Veel meer dan dit moet ik niet weghalen, vrees ik.
Falcon Eyes verkoopt een systeem waarbij de achtergrondrollen elektrisch op- en afgerold kunnen worden, m.b.v. een draadloze afstandsbediening. Dat systeem leveren ze in een versie voor 2 rollen en voor 4 rollen. Ik heb de beide versies van het systeem gekocht, omdat niet duidelijk in de specificaties vindbaar was hoeveel ruimte dat in zou nemen. Ik heb liever de mogelijkheid om 4 rollen op te hangen, maar mijn vriendin wilde liever de 2-rollen versie, omdat die wel kleiner moest zijn en dat minder ruimte in het plafond in zou nemen.
Dat verschil in 'inbouwmaten' bleek in de praktijk echter minimaal te zijn.

De plafondhaken voor de 4-rollen versie (onder) en de 2-rollen versie (boven). Ja, het scheelt iets, maar niet schokkend veel. Dat komt ook doordat de 2-rollen versie merkwaardig genoeg met een plafondhaak voor 3 rollen geleverd wordt, maar goed.
We hebben dus gekozen voor de 4-rollen versie, en de doos met de 2-rollen versie weer netjes dichtgemaakt en terug gestuurd.
Omdat dieren nog 'wel eens wat doen' werken we het liefste op vinyl. Als er dan een plasje gedaan wordt, is dat snel weer op te ruimen. Falcon Eyes specificeert het systeem voor 10 kg per rol, en de vinylrollen zijn inclusief de metalen kern 12 kg. In de praktijk gaat dat prima; de motor loopt soepel, en de extra 2 kilo lijkt dus geen bezwaar.
Een meting leert dat er bij ons op dat punt 3,30 meter breedte tussen de twee muren van de woonkamer beschikbaar is. Achtergrondrollen worden in een aantal standaard breedtes geleverd, en in dit geval is 2,75 meter dan een mooie maat. Het vult de breedte, maar er is nog wat ruimte links en rechts. Ik besteld dus een witte en een zwarte vinyl rol van 2,75 meter breed en 6 meter lengte. Deze rollen wegen rond de 12 kilogram, maar ze worden geleverd op een metalen kern wat (hoop ik) voorkomt dat ze op de lange duur gaan doorzakken.
In de doos van het achtergrond systeem zitten 4 motoren en 4 assen om in de kern van de rol vast te klemmen.

Bij één van de achtergrondrollen heb ik een motor en een as gemonteerd, om daarmee de afstand tussen de twee plafondhaken te kunnen bepalen. Want: de breedte van de achtergrondrol bepaalt natuurlijk de afstand tussen de plafondhaken.
Door één haak te monteren en de rol daar in te leggen, kon ik goed bepalen waar de tweede haak dan moest komen. Daarna ben ik begonnen met het stevig monteren van de plafondhaken aan de vloer van de verdieping erboven. Dat is prima gelukt; met een houten vloer kan je makkelijk het gewicht verdelen over een aantal stevige houtschroeven.

Dat zit wel vast
De motoren en stuurkast van het Falcon Eyes systeem worden gevoed met netspanning. Nu halen we het plafond juist weg omdat we de bedrading erboven opnieuw willen leggen, dus dat komt goed uit: een extra stopcontactje voor dit doel is dan ook zo gemaakt.

Motoren en stuurkast
De handzender werkt natuurlijk op batterijen.

De handzender
En toen was het tijd voor de eerste praktijktest: werkt het ?
Ja, best wel. Het op- en afrollen gaat hartstikke snel.
In de komende weken gaat de rest van het plafond vervangen worden. Nadat de elektriciteit aangepast is wordt er een nieuw plafond gemaakt. De rollen komen dan in een 'koof' waardoor het plafond er weer netjes uit gaat zien.
De achterflitsers
Als we met een witte achtergrond werken, staat de plaats van de achterflitsers meestal redelijk vast. En dan is het (nu) zonde om die op statieven te zetten, omdat de poten daarvan weer snel in beeld komen. Ik wil zoveel mogelijk bruikbare breedte overhouden.
Daarom heb ik een plaat met een spigot aan het plafond gemaakt. Nu even 'onder' de gipsplaten (en dus zichtbaar) als test; in het definitieve plafond komt de plaat boven de gipsplaat te zitten en is er alleen een klein stukje spigot zichtbaar.
Met wat proefflitsen wordt bepaald hoe de flitser het licht verspreidt. Dat wist ik wel in de oude situatie met het smallere achterscherm, maar ik wil dus eerst kijken hoe de flitsers moeten staan om dit nieuwe bredere scherm goed uit te vullen.
Bij de eerste foto staat de flitser expres te dicht op het scherm (een centimeter of 30 er vanaf), maar daarmee kan ik goed zien hoe het licht verspreid wordt. Het blijkt o.a. dat er nauwelijks licht rechts van de flitskop terecht komt. Op de tweede foto staat de flitser ongeveer 1 meter van het scherm af, en meer naar rechts toe.
Op basis van die wetenschap bevestig ik de plafondplaten op de plek waarvan ik denk dat het wel goed is, en hang de flitser er als test aan.
Daarna kan ik met de lichtmeter bepalen of ik op het goede vlak zit. Nee, het blijkt beter te zijn om de flitsers nog 15 centimeter verder uit elkaar te hangen, en zo'n 30 centimeter dichter bij het scherm. Maar goed: op het oude plafond is dat zo gebeurd (een schroefgat meer of minder maakt niet uit). Ideaal om de positie goed uit te meten.
Na het verplaatsen van de flitsers is dit het lichtbeeld op het scherm (ik heb expres een beetje onderbelicht om de spreiding goed te kunnen zien). Door de onderbelichting is de flitser rechts moeilijk zichtbaar, maar hij is er wel.
En de licht intensiteit is tot een tiende stop consistent over de volle breedte van het scherm. Kijk: daar kunnen we wat mee !

Update 24-07-2017
Inmiddels is het grootste deel van de verbouwing voltooid. Door de aannemer is een nette koof gemaakt, waar de rollen nu in hangen.
In de koof zijn ook een aantal stopcontacten gemaakt, waardoor de voeding van de flitsers ook uit het plafond gehaald kan worden. Doel is ook hier weer: geen lelijke bekabeling over de grond, en ervoor zorgen dat dieren niet op kabels kunnen knagen. Bovendien kan voeding van de motoren die de rollen bewegen, nu ook netjes uit zo'n stopcontact gehaald kan worden. De ontvanger zit zoals te zien is ook weggewerkt, op deze foto moet alleen de voedingskabel van de stuurelectronica nog in het stopcontact.

Als je direct onder de koof staat, zie je de rollen hangen. Maar zodra je iets verder in de kamer staat, zijn ze al niet meer te zien. Op deze foto is ook duidelijk te zien dat de achterflitser ook vanuit het dubbele stopcontact in de koof gevoed wordt; en dat het vloeroppervlak dus vrij is.

Zo ziet de koof er vanuit de kamer uit.

Detailfoto: Ook de pennen waar de achterflitsers aan hangen zitten nu grotendeels achter het stucwerk, en zijn daardoor veel onopvallender.

Commenti