De Witbalans corrigeren met behulp van een grijs kaart
- Bart Vanbilloen
- 5 mrt 2017
- 2 minuten om te lezen

Een grijskaart is 18% grijs waar ook de kalibratie van de camera op gebeurde door de fabrikant. Deze grijskaart zal er voor zorgen dat de kleuren worden weergegeven zoals ze werkelijk zijn.
Je kan de kleurtemperatuur van de camera instellen op de aanwezige lichtbron, de kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in (K) Kelvin.
De camera zal vaak bij de werkelijke kleurtemperatuur zitten die zich werkelijk voor doet, maar durft daar ook van uitwijken.

De foto rechts is gemaakt met de witbalans op automatisch, wat opvalt is dat de kleuren afwijken van de werkelijke kleuren en de foto een koelere kleurtemperatuur heeft.

Bij de eerste opname neem je een opname van de grijskaart bij een juiste belichting, Kijk ook in de handleiding van de camera hoe deze opname plaats dient te vinden.

Ga vervolgens naar het menu van de camera en selecteer "Witbalans", zet je de camera op "Custom" Selecteer nu in het menu van de camera "Handmatige witbalans", selecteer vervolgens de opname van de grijskaart. De camera zal vervolgens de witbalans data van de opname met de grijskaart gebruiken om de witbalans van de camera hier op in te stellen.

Bovenstaande foto is het uiteindelijke resultaat met de witbalans correctie door middel van de grijskaart.
Kan dit ook in Adobe Camera Raw?
Open de foto met de opname in Camera Raw:


Klik vervolgens met de witbalans pipet op de grijskaart, je zal zien dat de witbalans een andere waarde zal aannemen.

Via het menu in Camera Raw heb je de optie om alle instellingen op te slaan maar ook te laden en toe te passen op afbeeldingen.

De afbeelding links spreekt uiteraard voor zich. Selecteer alle instellingen die je wil toepassen op een afbeelding of serie afbeeldingen. In geval van studio opnamen of opnamen waar de situatie consistent is kan je dit makkelijk toepassen op een hele serie opnames. Sla deze instellingen uiteraard op in een locatie die voor jou duidelijk is.
Open daarna de afbeelding waar je de instellingen wil op toepassen, dit doe je opnieuw via hetzelfde menu. Dit maal kies je " instellingen laden" in plaats van "instellingen opslaan".
CRI (Kleurweergave index)

Vaak gebruikt men naast kleurtemperatuur en lichtsterkte ook de term CRI of kleurweergave index. Bij continu licht of hedendaags led verlichting wordt dit vaak vermeld, bij flitslicht echter niet. Om niet in te moeten boeten aan lichtsterkte is het echter echter voldoende om een CRI waarde van 80 te hebben. Op de afbeelding links kunnen we duidelijk zien dat de CRI waarde invloed heeft op de kleur van de afbeelding.
Bron: https://www.dmlights.be/help/verlichting/wat-is-cri-of-kleurweergave-index/
Meer informatie: http://pics.idemdito.org/fysica/kleur/metamerisme.htm

In het artikel maken we gebruik van volgende grijskaart: https://www.kamera-express.be/product/1212361/falcon-eyes-grijskaarten-set-13x18cm-10x15cm-instructie-cd/?gclid=CIqkhO2VrdICFUtsGwodo7YPgw
Comments